Fel i fast egendom, köp av fastighet och bostadsrätt samt småhusentreprenad.

Artikeln är publicerad och granskad av: Peter Skeppstedt

Köp av fast egendom är ett formalavtal dvs det krävs i lag föreskriven form för att avtalet skall vara bindande. Vissa minimikrav skall vara uppfyllda avtalet skall vara skriftligt, parternas underskrifter, priset, en sk 

överlåtelseförklaring och en uppgift om fastigheten. Saknas något av dessa moment är köpet ogiltigt. Då affären avslutas och tillträde skall ske upprättar säljarna och köparna ett köpebrev som är en kvittens på att köpeskillingen är erlagd. Köpekontraktet binder parterna till affären och uppger villkor för affären medan köpebrevet är en kvittens på att fastigheten är betald.

En fastighet är felaktig om den avviker från vad köparna med fog kunnat förutsätta eller om fastigheten avviker från vad parterna avtalat. I så fall kan prisavdrag ske på köpeskillingen eller hävning om felet är av stor betydelse. Köparen kan även få skadestånd om felet berott på försummelse eller om fastigheten inte stämmer överens med vad säljaren lovat.

Köparen har en långtgående undersökningsskyldighet före köpet och säljarna har en upplysningsskyldighet. Om det finns fel på fastigheten måste köparen reklamera inom skälig tid från det att köparen märkt eller bort märka felet. Skälig tid är oftast en ganska kort tid. Vid utebliven reklamation har köparen förlorat sin möjlighet till nedsättning av köpeskillingen, skadestånd och hävning.

Undersökningsplikten innebär att köparen inte kan med framgång göra gällande fel köparen borde ha sett före köpet. Egentligen finns det ingen plikt att undersöka fastigheten. Gör man inte det så går det inte att med framgång åberopa det man borde ha sett vid en noggrann besiktning före köpet. Det man borde ha sett skall då be-dömas mot fastighetens ålder, pris och skick. Köper hen ett nytt hus så kan köparen förvänta sig att det inte finns fel i huset mot att om hen köper ett gammalt hus så finns det större anledning att räkna med fel och brister.

Ett allmänt lovprisande av säljaren medför normalt sett inget ansvar. För ansvar krävs utfästelse innebärande att säljaren gett löften om fastighetens skick. Säljaren vill ibland skriva in en friskriskrivningsklausul i köpekontraktet. En friskriskrivningsklausul innebär att säljaren vill friskriva sig från ansvar för dolda fel. Det kan vara av stort värde vid försäljning av ett gammalt hus men mindre värde vid försäljning av ett nytt hus. Det är självklart så att det kan finnas dolda fel i ett äldre hus men i ett nytt hus skall köparen kunna räkna med att det normalt sett inte finns dolda fel.

Det kan vara värdefullt att göra en överlåtelsebesiktning före köpet. Överlåtelsebesiktning är att en opartisk besiktningsman gör en grundlig undersökning av fastighetens skick i samband med försäljningen och mark som har betyd-else för byggnaden. Det finns inga krav eller regler att man måste göra en överlåtelsebesiktning. En metod att uppfylla undersökningsskyldigheten är att anlita en tekniker eller godkänd besiktningsman. Vissa fel och brister såsom fukt, mögel och röta kan vara svåra att upp-täcka för en lekman. 

När man köpt en fastighet skall köpararen ansöka om lagfart på fastigheten hos Lantmäteriet. Lagfart är ett bevis på äganderätten till fastigheten. Lantmäteriet kontrollerar att köpehandlingarna uppfyller vissa formella krav. Sedan antecknas köparen som ägare till fastigheten i fastighetsregistret. Som bevis på att lagfart har beviljats utfärdas ett lagfartsbevis. Kostnaden för lagfart är för närvarande 1.5% av köpeskillingen eller 1.5% av taxeringsvärdet om taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen.

Vid köp av bostadsrätt gäller likande regler. Det skall vara ett formalavtal och köpehandlingen skall uppfylla vissa minimikrav. Det finns även här undersökningsskyldighet och upplysningsskyldighet. Köparen skall också godkännas av bostadsrättsföreningen.

Entreprenadrätt är det rättsområde som reglerar för-hållandet mellan beställare och entreprenör. Småhusentreprenader reglerar entreprenader inom byggbranschen som rör byggande, renovering och tilläggsbyggnation av småhus. Konsumenten har rätt att innehålla 10% av betalningen till dess entreprenaden godkänts. Konsumenten har också rätt att innehålla betalning efter godkänd slutbesiktning motsvarande kostnaden för att åtgärda mindre fel. Det är konsumenten som i första hand skall utse en besiktningsman. Fel som upptäckts vid besiktningen skall åtgärdas snarast efter att konsumenten fått besiktningsutlåtandet och senast inom två månader om det inte finns särskilda skäl att förlänga tiden.