Serveringstillstånd

Artikeln är publicerad och granskad av: Peter Skeppstedt

För att få servera alkoholhaltiga drycker krävs tillstånd som sökes hos kommunen. Det finns undantag från att söka tillstånd.

Servering av alkohol innebär att alkohol serveras på ett bestämt ställe mot betalning.

Man ansöker om serveringstillstånd i den kommun serveringsstället typ restaurangen finns. Kommunen tar ut en avgift för ansökan och om serveringstillstånd beviljas tas en tillsynsavgift ut varje år. Det skall ta högst fyra månader för kommunen att fatta ett beslut efter att ansökningen blivit komplett. 

Skall man sälja och servera alkohol till ett begränsat antal personer krävs serveringstillstånd. Den som är ansvarig skall ha tillsyn över alkoholserveringen och vara närvarande hela tiden servering pågår. Serverings-tillstånd krävs inte för servering som avser ett enstaka 

tillfälle för i förväg bestämda personer till exempel ett bröllop eller en 50-årsfest.

För att få tillstånd krävs att man är fyllda 20 år, personligt och ekonomiskt lämplig och ha erforderliga

kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter.

Företaget måste vara registrerat för F-skatt, moms och arbetsgivaravgifter. Sökanden får inte ha allvarliga ekonomiska anmärkningar och måste visa hur restaurangen

finansierats. Vidare skall ett kök finnas i anslutning till serveringslokalen, ett varierat utbud av maträtter och att lokalen är lämplig ur brandsäkerhetssynpunkt.

Kommunen prövar personlig och ekonomisk lämplighet för alla personer kommunen bedömer ha ett inflytande i bolaget. Kommunen inhämtar uppgifter från Polismyndigheten, Kronofogdemyndigheten och Skatteverket.

Kommunen fattar därefter ett beslut. För att få tillstånd krävs att sökanden inte dömts för brott de sista åren, att bokföringen skötts, att sökanden betalt sociala avgifter och skatter i tid och att sökanden har tillräck-liga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter. Det kan ibland krävas att sökanden får göra ett kunskapsprov om alkohollagen och anslutande föreskrifter. Den bedömningen gör en handläggare på kommunen. Ansvarig för serveringstillstånd är skyldig att känna till reglerna för servering av alkohol.

Även om alla krav är uppfyllda kan kommunen neka serveringstillstånd. Det kan bero på serveringsställets belägenhet eller andra skäl om det kan befaras olägenhet i fråga om nykterhet och ordning samt risk för människors 

hälsa. Det är klokt att ta reda på kommunens alkoholpolitiska riktlinjer före en ansökan. 

Efter att serveringstillstånd beviljats skall alla förändringar i verksamheten anmälas till kommunens tillståndsenhet såsom ändrad inriktning på verksamheten, nya serveringsansvariga, ändrade ägarförhållanden och upp-hörande av verksamheten.

Varje år skall alla med stadigvarande serveringstillstånd inlämna en restaurangrapport om försäljningen under året.

Det går att ansöka om nytt serveringstillstånd, ansöka om tillfälligt serveringstillstånd och ansöka om att ändra ett gällande tillstånd för alkohol.

Återkallelse av serveringstillstånd kan ske efter bland annat ett tillsynsbesök. Återkallelse gäller omedelbart och medför att innehavaren inte längre har rätt att servera alkohol på den plats tillståndet funnits. Överträd-else kan leda till straffrättsliga påföljder vilket inne-bär åtal vid domstol. Vanliga skäl för återkallelse kan vara att det har sålts alkohol till minderåriga eller berusade personer. Andra skäl kan vara att restaurangen bytt ägare helt eller delvis, att skatter och sociala avgifter inte betalts i tid, att tillståndsansvarig inte längre är lämplig exempelvis på grund av brott, försämrad ekonomi, betalningsanmärkningar eller konkurs.

Överklagan av avslag på en ansökan om serveringstillstånd eller återkallelse görs till Förvaltningsrätten. Den som klagar skall motivera sitt beslut. Förvaltningsrätten har antingen att upphäva kommunens beslut eller fastställa kommunens beslut.