Trolöshet mot huvudman

Vad är trolöshet mot huvudman?

Söker man på synonymer till trolöshet så dyker ord som otrohet, svek och falskhet upp vilket är helt i linje med den lagliga innebörden. I juridisk mening innebär trolöshet mot huvudman att någon har missbrukat ett förtroende som den fick av en annan – en huvudman. Sveket måste ha skett med avsikt att lura eller utnyttja sin ställning.

Det är ju mänskligt att fela och misstag kan alla göra. Ur ett juridiskt perspektiv handlar misstag om något helt annat – oaktsamhet. När det gäller trolöshet mot huvudman måste alltid ett uppsåt föreligga där personen som har lovat att göra en sak sedan bestämmer sig för att inte göra det eller göra på ett annat sätt än det som var överenskommit. Det i sin tur har gjort att huvudmannen skadats på något sätt – ekonomiskt eller genom att inte ha blivit representerad på det sätt som man kommit överens om. Det kan vara att ditt juridiska ombud skulle representera dig på bästa sätt men sedan inte gjorde det.

Lagen och straffsatsen för trolöshet mot huvudman

Rent generellt är det rätt svårt att fälla någon för trolöshet mot huvudman. Däremot har andelen anmälningar tredubblats den senaste tioårsperioden. Ökningen gäller alla typer av bedrägeribrott.

För trolöshet mot huvudman kan man i Sverige dömas till böter eller max två års fängelse. Om domstolen däremot anser att brottet var grovt riskerar man upp till sex års fängelse. Under 2015 lagfördes cirka 500 personer för förskingring eller trolöshet. Båda räknas till ekonomisk brottslighet som styrs av brottsbalken.

Skillnaden mellan förskingring och trolöshet

Det kan ibland vara snårigt att förstå skillnaden mellan förskingring och trolöshet mot huvudman. Generellt handlar det om pengar och svek. Trolöshet är den mildare brottet av de båda och det brukar sägas att det där räcker med att ha missbrukat ett förtroende som sedan ledde till skada för huvudmannen.

Vid förskingring har den misstänkt förfogat över huvudmannens egendom, detta ska sedan den misstänkte ha missbrukat och gagnats personligen av. Det har inte nödvändigtvis en person som misstänks för trolöshet mot huvudman.

Exempel på trolöshet mot huvudman

”En kvinna som haft uppdrag som god man i Dalsland är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Den misstänkte ska ha tillgodogjort sig pengar.”

”Företagare misstänks för att tillsammans med en vän som var chef på Comhem ha lurat företaget på mångmiljonbelopp genom falska fakturor. Företagaren åtalas bland annat för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta.”

”En anställd på ett apotek i de centrala delarna av Malmö har under en längre tid gjort återköp på varor i butiken och stoppat pengarna i sin egen ficka. Sammanlagt rör det sig om återköp till ett värde av 230 000 kronor. Händelsen är polisanmäld och mannen misstänks nu för trolöshet mot huvudman.”

”Hovrätten river upp tingsrättens friande dom och fäller nu två föräldrar för trolöshet mot huvudman sedan de spenderat 180 000 kronor från en försäkringsersättning som deras dotter fått. De döms därför enligt åtalet till villkorlig dom och dagsböter. Skadeståndet höjs också till 130 000 kronor.”

Juridiskt ombud vid trolöshet mot huvudman

Om du har fler frågor eller om du är misstänkt för trolöshet mot huvudman eller annan ekonomisk brottslighet är du välkommen att kontakta mig. Jag har över 35 års juridisk erfarenhet och har genom åren hjälpt många klienter. Nu är jag är redo att hjälpa dig också.

Välkommen!